Doe het zelf

De installatie van zonnepanelen kunt u als u handig bent misschien zelf doen. Meestal kunt u het echter beter overlaten aan getrainde professionals; zij zorgen ervoor dat panelen veilig gemonteerd worden op een zo optimaal mogelijke plaats. Zelf installeren is alleen voor de geavanceerde klusser en mag alleen bij systemen onder de 600 wattpiek. Bij systemen met een grotere opbrengst bent u bij wet verplicht een erkende installateur in te schakelen. Dit omdat grotere systemen mogelijk verzwaring van het dak vereisen.

Zonnepanelen monteren

Het monteren van zonnepanelen is een klus die niet voor iedereen weggelegd is. Doet u het zelf, denk dan aan uw veiligheid en vergeet niet de aardlekschakelaar om te zetten. Neem daarnaast voor optimale opbrengst en levensduur van uw PV-systeem de volgende punten in acht:

 1. Plaatst u de zonnepanelen op een plat dak, zorg dan voor ruim voldoende verzwaring van de montage-unit.
 2. Leg bekabeling niet open en bloot neer; ze gaan zeer snel kapot op deze manier. Gebruik PVC buizen of leg een kabelgoot aan.
 3. Boor vanwege het risico op lekkage nooit zomaar in het dak! Moet u iets aan het dak vastzetten, leg dan losse tegels neer waaraan u vastzet.
 4. Probeer de panelen voor optimaal rendement onder een hoek van ongeveer 30 graden afwijkend van waterpas te plaatsen.
 5. Heeft u panelen die vaker in de schaduw liggen dan anderen? Dan loont het misschien de moeite uw modules parallel te schakelen in plaats van serieel.
 6. Zorg voor voldoende ventilatie nabij de omvormer. Deze kan immers warm worden.
 7. Plaatst u de panelen op een plat dak? Verdeel de ballast dan regelmatig over de console. Vergeet niet dat de buitenste consoles extra belasting nodig hebben!
 8. Zorg voor voldoende afstand tussen het zonnepaneel en het dak; luchtcirculatie moet ook áchter het paneel mogelijk zijn.

Zonnepanelen checklist

Voordat u begint met zonnepanelen, is het wijs een checklist na te gaan, zodat u zeker weet dat uw woning geschikt is voor het opwekken van deze duurzame energievorm. Controleer daarom of u aan de volgende punten voldoet:

 • In de richting zuidoost tot zuidwest heeft u ofwel een schuin (ideaal ~30 graden), ofwel een plat dak dat vrijwel de hele dag zon kan ontvangen.
 • Uw dak biedt minimaal 3m2 aan vrije installatieruimte
 • In geval van 6 of meer panelen; u heeft een vrije groep in de meterkast
 • Zorg ervoor dat uw elektriciteitsmeter terug kan draaien. Een dergelijke meter loopt terug zodra u meer produceert dan u verbruikt; u verkoopt de opgewekte stroom aan het net.